• Sardoba 🛍️ Harisa Merzića 14, Ilidža, Sarajevo
  • Zdrave navike čine život kvalitetnim🌿 Kupovina →
  • Imate pitanja? Pozovite nas:   061 90 15 20
Prehrana

Mungo pasulj je jedna od namirnica koja se veoma cijeni i koristi u istočnoj kuhinji

Mungo pasulj je jedna od namirnica koja se veoma cijeni i koristi u istočnoj kuhinji

Mungo pasulj je vrsta povrća iz porodice mahunarki. To je mali, okruglasti grah koji se obično konzumira u suhom obliku i ima slatkast, lagan okus. Mungo pasulj se često koristi u azijskoj kuhinji, posebno u indijskoj i kineskoj kuhinji.  

Najbolje uspjeva na mjestima gde je vrijeme toplo i vlažno. Naziv ovog pasulja proizlazi iz riječi mudga, koja u prevodu na sanskrit znači onaj koji isijava svjetlost, Mala sjajna zrna pasulja svakako isijavaju sunce. Ona su zelenkasta i podsjećaju na zrna graška.
Ova zelena zrna sadrže minerale poput mangana, magnezijuma, željeza, cinka i selena. Ona su izvor ugljenih hidrata, masti i proteina. Bogata su vitaminom A, vitaminom B12, vitaminom C i vitaminom E. 

Mungo pasulj je jedna od namirnica koja se veoma cijeni i koristi u istočnoj kuhinji. Može se koristiti za različite čorbe, pire ili kao garnir za razna jela sa mesom. Veoma dobro se kombinuje sa morskim plodovima. Može se začiniti istočnim začinima poput đumbira, kurkume, karija, sumaka, pimenta, itd. Ali ga možete začiniti i po vašoj želji. U istočnoj kuhinji se ova vrsta pasulja najviše kombinuje sa basmati pirinčem. Veoma dobro se kombinuje i sa povrćem.

 

Mungo Pasulj

 

Mung pasulj ima dugu istoriju. Indijanci su ga uzgajali vekovima i dali su mu ime munogo. Porijeklo ove biljke može se pratiti u Indiji, Pakistanu i Bangladešu. Na ovim prostorima njen prototip se može naći kao samonikla biljka. Na taj način mungo je postao dio tradicionalne domaće kuhinje. 

Zanimljivo je da su žitarice otkrivene tokom arheoloških iskopavanja na ovom području.